Konferenca "Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+"

7 qershor

10:00 - 13:00

Hotel Sirius

Konferenca “Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+” do të adresojë çështjen e pranimit të fëmijëve LGBTQI+ në familje dhe dhunës me të cilën ata/ato përballen, si dhe çështjen e (mos)përfshirjes së martesave së seksit të njëjtë në Kodin Civil.

FFFjalë rasti:

Lend Mustafa, Menaxher i Projektit në Qendrën për Barazi dhe Liri (CEL Kosova)

Glauk Konjufca, Kryetar i Kuvendit të Republikës së Kosovës

Përparim Rama, Krytear i Komunës së Prishtinës

Carin Lobbezoo, Ambasadore e Mbretërisë së Holandës në Kosovë

Karin Hernmarck, Ambasadore e Suedisë në Kosovë

Frank Power, Shef i Zyrës së Këshillit të Evropës në Prishtinë


Paneli I: “(Mos)trajtimi i dhunës në famije”

 

Të ftuar:

Edi Gusia, Kryeshefja Ekzekutive e Agjencisë për Barazi Gjinore

Nita Shala, Koordinatore Nacionale Kundër Dhunës në Familje/Zv. Ministre në Ministrinë e Drejtësisë

Luljeta Demolli, Drejtore e Qendrës Kosovare për Studime Gjinore

Shqipdona Zogjani – punonjëse në Qendrën Sociale në Prishtinë

Moderatore: Mirishahe Syla, aktiviste


Paneli II: “Mosnjohja e martesave së seksit së njëjtë në Kodin Civil"


Të ftuar:

Naim Qelaj, Avokat i Popullit

Nazlije Balaj, Këshilltare e Ministres së Drejtësisë

Rina Kika, Avokate

Moderatore: Marigona Shabiu, Drejtore e Iniciativës së të Rinjëve për të Drejtat e Njeriut (YIHR)

*Eventi do të jetë i hapur.

Ngjarje tjera

6 qershor

18:00 - 18:45

Hapja zyrtare e Javës së Krenarisë 2022

Hapja zyrtare e Javës së Krenarisë bëhet nën patronimin e Zyrës për Qeverisje të Mirë, të Drejta të Njeriut, Mundësi të Barabarta dhe Kundër Diskriminimit - Zyra e Kryeministrit. Fjalë rasti: Vjosa Osmani, Presidente e Republikës së Kosovës (TBC) Albulena...

6 qershor

19:00 - 00:00

Eventi “LET’S PRIDE”

Eventi “Let’s Pride” do t'i bashkojë personat LGBTQI+, aleatët dhe palët e ndryshme të interesit në një mjedis të ngrohtë dhe të rehatshëm për të festuar diversitetin e personave LGBTQI+. Fjalë rasti: Adelina Rose, performuese drag Fatmire Kollçaku,...

7 qershor

16:00 - 17:00

Aksion rrugor “EDHE N’SHTET, EDHE N’FAMILJE”

Përmes aksionit rrugor ju sjellim storiet e sfidave të personave LGBTQI+. Këto storie të pranimit të vetës tregojnë rezistencën që e kemi në një vend ku shoqëria dhe familja në thelb janë heteronormative dhe patriarkale. E njëkohësisht, përmes këtyre...

7 qershor

18:00 - 19:30

Ekspozitë & bisedë me artistë “Shpinë e gjejë kur t’dal pi shpisë”

Dualiteti nuk është asgjë e re në komunitetin LGBTQI+, dialektika e tij është pjesë qenësore e reziliencës së tij, e luftës së tij për vatër, për familje, për komunitet - e luftës së tij për dashuri. Kjo përballje me Tjetrin - është sfidë në mbarë botën....

7 qershor

20:00 - 01:00

Nata e perfomancave Drag "Edhe n’Kosovë, edhe n’diasporë"

Nata e performancave do të shpalosë artin DRAG nëpërmjet performancave të mbretëreshave lokale dhe shtëpisë GeneVegas nga Gjeneva. *Eventi do të jetë i mbyllur.