EDHE N'SHTET,
EDHE N'FAMILJE

6 - 9 Qershor

Në edicionin e saj të gjashtë, Java e Krenarisë, nëpërmjet sloganit “EDHE N’SHTET, EDHE N’FAMILJE” pasqyron praninë dhe ekzistencën e mohuar të personave LGBTQI+ si në shtet, ashtu edhe në familje.

Në një vend ku shoqëria dhe familja në thelb janë heteronormative dhe patriarkale, është detyrë e shtetit që të krijoj siguri për personat të cilët nuk ndihen të sigurt nga mendësia shtypëse e cila prodhohet nga këto dy institucione. Partitë politike, qeveria dhe presidenca në anën tjetër nuk i kanë prioritet të drejtat LGBTIQ+, përkundrazi personat queer përdoren nga ta për të arritur në pushtet. Në njërën anë tregohen progresiv në tryeza të mbyllura me ndërkombëtarë e shoqëri civile, në anën tjetër tentojnë t’i largohen sa më shumë temave të orientimit seksual dhe identitetit gjinor në fushata e komunikim me votuesit.

Këtë vit, Parada e Krenarisë, përveç festimit, duhet të konsiderohet si rezistencë paqësore për të adresuar çështje të situatës aktuale të personave LGBTQI+.

Do ta festojmë pranimin e vetes e do t’i fuqizojmë të tjerët të cilët janë ende në proces të pranimit të vetes. Do të festojmë për rezistencën që e kemi në baza ditore pa përkrahje të shtetit dhe familjes, do të jemi zëri për të gjithë që nuk kanë siguri dhe jetojnë në dhunë emocionale, mendore dhe fizike. Do të festojmë për familjet që na kanë pranu dhe ato që i kemi zgjedh, do të protestojmë kundër familjeve që shtypin fëmijët e tyre. Do të festojmë për dashninë që e kemi, do të protestojmë për njohjen ligjore të kësaj dashnie.

Bashkë do të festojmë që ekzistojmë dhe i japim botës ngjyra, bashkë do të vazhdojmë të ecim drejt një bote ku jemi të barabartë.

JAVA E KRENARISË 2022

Eventet

6 qershor

18:00 - 18:45

Ndërtesa e Qeverisë

Hapja zyrtare e Javës së Krenarisë 2022

Hapja zyrtare e Javës së Krenarisë bëhet nën patronimin e Zyrës për Qeverisje të Mirë, të Drejta të Njeriut, Mundësi të Barabarta dhe Kundër Diskriminimit - Zyra e Kryeministrit. Fjalë rasti: Vjosa Osmani, Presidente e Republikës së Kosovës (TBC) Albulena...

6 qershor

19:00 - 00:00

Bagolina

Eventi “LET’S PRIDE”

Eventi “Let’s Pride” do t'i bashkojë personat LGBTQI+, aleatët dhe palët e ndryshme të interesit në një mjedis të ngrohtë dhe të rehatshëm për të festuar diversitetin e personave LGBTQI+. Fjalë rasti: Adelina Rose, performuese drag Fatmire Kollçaku,...

7 qershor

10:00 - 13:00

Hotel Sirius

Konferenca "Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+"

Konferenca “Pranimi dhe njohja ligjore e personave LGBTQI+” do të adresojë çështjen e pranimit të fëmijëve LGBTQI+ në familje dhe dhunës me të cilën ata/ato përballen, si dhe çështjen e (mos)përfshirjes së martesave së seksit të njëjtë në Kodin Civil. FFFjalë...

7 qershor

16:00 - 17:00

"Zahir Pajaziti" Square

Aksion rrugor “EDHE N’SHTET, EDHE N’FAMILJE”

Përmes aksionit rrugor ju sjellim storiet e sfidave të personave LGBTQI+. Këto storie të pranimit të vetës tregojnë rezistencën që e kemi në një vend ku shoqëria dhe familja në thelb janë heteronormative dhe patriarkale. E njëkohësisht, përmes këtyre...

7 qershor

18:00 - 19:30

Bubble Pub

Ekspozitë & bisedë me artistë “Shpinë e gjejë kur t’dal pi shpisë”

Dualiteti nuk është asgjë e re në komunitetin LGBTQI+, dialektika e tij është pjesë qenësore e reziliencës së tij, e luftës së tij për vatër, për familje, për komunitet - e luftës së tij për dashuri. Kjo përballje me Tjetrin - është sfidë në mbarë botën....

7 qershor

20:00 - 01:00

Teatri ODA

Nata e perfomancave Drag "Edhe n’Kosovë, edhe n’diasporë"

Nata e performancave do të shpalosë artin DRAG nëpërmjet performancave të mbretëreshave lokale dhe shtëpisë GeneVegas nga Gjeneva. *Eventi do të jetë i mbyllur.

8 qershor

11:00 - 13:00

"Shtatëmbëdhjetë

Diskutim "Shëndeti mendor i personave LGBTQI+"

Diskutimi mbi shëndetin mendor do të trajtojë çështjen e mirëqenies emocionale dhe psikologjike të personave LGBTQI+. Folës: Lirie Lokaj, psikologe Nol Musa, Support Groups Kosova Ministria e Shëndetësisë Moderator: Bind Skeja,...

8 qershor

16:00 - 17:30

Kino Armata

Pasdite poetike “Edhe me rimë, edhe pa rimë”

Në pasditen poetike do të performohen poezi queer shqipe, që do të përcillen me mikrofon të hapur për të gjithë ata/ato që duan t’i ndajnë poezitë e tyre. Poetë: Arbër Selmani Agon Rexhepi Agnesa Qerimi *Eventi do të jetë...

8 qershor

18:00 - 19:30

Bubble Pub

Diskutim "Trans gratë janë gra"

Diskutimi "Trans gratë janë gra" ka për qëllim të rris ndërgjegjësimin, të nxitë përpjekjet e avokimit dhe të shkëmbejë njohuri lidhur me situatën e trans grave në Kosovë. Folës: Barbie, aktiviste Viki, aktiviste Qerkica, aktiviste Moderator:...

8 qershor

20:00 - 00:00

Bubble Pub

Karaoke “Edhe me Adelinën, edhe me Leonorën”

Karaoke për ta plotësuar një orkestër bosh me zërat e (pa)talentuar të personave queer, dhe muzikë për t'i festuar të gjithë. *Eventi do të jetë i mbyllur.

9 qershor

12:00 - 13:00

Sheshi "Skënderbeu" Main event

Parada e Krenarisë 2022

Tubimi për Paradën e Krenarisë do të fillojë në orën 11:00 në Sheshin “Skënderbeu”. Në orën 12:00 do të fillojë ecja drejt Katedralës, dhe do të përfundojë tek platoja e Pallatit të Rinisë me një fjalim që adreson mesazhin e Javës së Krenarisë për këtë...

9 qershor

13:00 - 16:00

Pallati i rinisë

Koncerti Prishtina Pride “Krejt bashkë!”

Line up: Jimmy Band, Zwadda, Rebiswan, Matale *Ky event do të jetë i hapur